DT layout för magdas

julutsopningPapper: maja Design, Dreamstreet papers, Dekorationer: Band websters pages, spets, miniram från MME, Prima Say it in chrystal. allt finns i Magdas shop.

Tjugondedag Knut

Den 13 januari infaller tjugondedag Knut och den har fått sitt namn just av att den infaller tjugo dagar efter jul och Knut har namnsdag.

I Sverige, Finland, och delar av Norge räknas tjugondedag knut som sista dagen på julen medan andra länder räknar trettondagsafton som det officiella slutet på julen.

Varför julen är förlängd en vecka i norden är inte känt.

När jag växte upp i norra Värmland var tjugondedagknut en skojig dag. Vi klädde ut oss till knutgubbar med masker för ansiktet och med sopkvasten sopade ut julen i alla granngårdar.  Man knackade på och när dörren öppnades ropade man; -Tjugondag knut sopas julen ut…..och sopade lite i farstun.

Sen skulle man tyst som en mus försöka hålla minen medan alla gissade vem man var och naturligtvis fick man med sig lite julutsopar-godis hem.

Senare flyttade hela familjen till Karlstad några mil längre söder ut i Värmland, och där fanns inte julutsopartraditionen alls på samma sätt. Där gick man på julgransplundringsfester istället, sjöng och dansade runt granen.

Nu bor jag tillsammans med min man och våra barn på Åland och till min glädje upptäckte jag att även Ålänningar går “knutgubbe” tjugondedag Knut, men här heter det Julutsopare istället.

Hur firar ni tjugondedag knut? Är ni julgransplundrare eller knutgubbar? Eller kanske ni to.m håller julen kvar ända till påsken? Oavsett vilket, glöm inte att ta tillvara fototillfället och att ha roligt tillsammans så att du sedan kan scrappa alla minnen. Allt material för att scrappa dina julutsoparbilder hittar du förstås i Magdas shop.

 

/Katarina

Advertisements

3 thoughts on “DT layout för magdas

  1. Här slängde vi ut julen redan på annandan 😉

    Underbar layout med superfina papper, det blir lite vintagekänsla som sannaf skriver. Till och med fotot känns lite gammeldags bleknat liksom, har du photoshoppat lite kanske?

    Du är en inspirationskälla, Katarina!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s